V Baltskom mori našli sovietsku ponorku potopenú v roku 1941

17.12.2012 Celý región

Štokholm 17. decembra (TASR) - Vrak sovietskej ponorky potopenej pred 71 rokmi počas druhej svetovej vojny objavili v Baltskom mori. Oznámila to dnes švédska armáda.

Ponorku Sovieti stratili počas prieskumnej plavby koncom roka 1941. Ako prví ju spozorovali amatérski potápači vo švédskych vodách juhovýchodne od ostrova Öland, v oblasti, v ktorej jednotky nacistického Nemecka počas vojny kládli míny.

Armáda v stanovisku k nálezu ponorky uviedla predpoklad, že plavidlo narazilo na mínu, ktorá ho zničila. Na internetovej stránke forsvarsmakten.se zverejnili aj video, na ktorej je vrak, rozdelený na dve veľké časti.

Nález, ktorý oznámili nadšenci potápania v polovici tohto roka, neskôr lokalizovala a fotograficky zdokumentovala loď švédskeho námorníctva Belos určená na pátranie po ponorkách.

Švédske úrady už o náleze upovedomili Rusko, aby poskytli možnosť pozostalým obetí uskutočniť na mieste nálezu spomienkovú slávnosť.

V minulosti sa našlo vo švédskych vodách viacero potopených sovietskych ponoriek z obdobia druhej svetovej vojny, pripomenula agentúra Reuters.
 

Vyberte región